דִּיסְלֶקְצִיָּה הִיא מַתָּנָה!

פוסטים אחרונים

01.02.2024

דִּיסְלֶקְצִיָּה הִיא מַתָּנָה!

זואי, הבת הגדולה שלי, היא דיסלקטית אפילו יותר ממני. השנה היא מסיימת תואר ראשון במרכז שלם בירושלים – ״תכנית בלימודים הומניסטיים הכוללים פילוסופיה, היסטוריה, הגות ציונית, ספרות, מדעים, אמנות ומחשבה חברתית וכלכלית״ – בקיצור – אין סוף קריאה וכתיבה ברמה הכי גבוהה.

עד עכשיו חשבתי שאני וכל מי שסובל מדיסלקציה, היינו נותנים הרבה כדי להיפטר ממנה, אבל זואי וגיא (בעלה לעתיד!!) טוענים טענה מעניינת ומהפכנית – שדיסלקציה היא תופעה משמעותית וחיובית שמשקפת את אופן פעולת המוח של 20% מהאנשים.

הם טוענים שהדיסלקציה ממוקמת בצד השני של הספקטרום האוטיסטי.

באוטיזם הצד השמאלי של המוח פעיל יותר וזה הצד שמחפש ומזהה תבניות, מספרים וסדר, ולכן הרבה אוטיסטים ממש טובים בלזכור שמות, מספרים ולחשב חישובים.

אצל הדיסלקטים לעומת זאת, הצד הימני של המוח משמעותי יותר. הדיסלקטים עובדים לרוחב, ללא תבניות קבועות מראש. הם קולטים את מה שעולה מבחוץ ולכן קשה להם לקרוא, לכתוב, לעשות מתמטיקה ולזכור שמות ותאריכים – אבל הם מאוד טובים בעניינים חברתיים, בהבנת רוחב של בעיות, בפתרון אינטואיטיבי למצבים מורכבים, גם ויזואלית.

הטענה היא שדיסלקציה היא מתנה ולא נכות. היא מפעילה יכולות מסוימות על פני אחרות ואם נוותר עליה (כאילו שאפשר..) אז נוותר גם על היכולות שלנו, החוזקות שלנו.

זואי רואה את הקושי שלה לקרוא, לכתוב ולנסח ביחס לחבריה ללימודים, אבל גם רואה את היכולת שלה לראות את התמונה הרחבה ואת האופן שבו התשובות והרעיונות צצים ועולים לה במהירות וללא מאמץ מתוך הקריאה בטקסטים. זה גורם לעבודות שלה להיות מעולות, מעניינות ומפתיעות.

היא טוענת שהיכולת שלי לעבוד עם אנשים קשורה לדיסלקציה וליכולת שלי להבין מה נכון כל פעם באופן ספציפי, בלי תבנית או תורה ידועה מראש, אלא מתוך המפגש הממשי עם האנשים שבאים לטיול או לייעוץ.

אז אני רואה פתאום את התשובות עולות לי במין בהירות לא מוסברת, שהיא הכלי העיקרי שאיתו אני עובדת. עכשיו פחות בא לי לוותר על הדיסלקציה שכל כך סבלתי ממנה כל השנים.

כל זה כרגע רק בגדר השערה. כדי להוכיח את זה דרוש עוד מחקר רציני ולכן גיא בדרך למסלול ישיר לדוקטורט בתחום הקוגניציה. ימים יגידו אם החברה האלה צודקים. בכל מקרה, שווה לחשוב על זה ככה ולראות איך זה משנה את היחס שלנו למשהו שנראה והרגיש כמו עונש ובעצם הוא כנראה מתנה גדולה.

בלוג הורות

בלוג טיולים

שתפו את העמוד הזה

שתפו את העמוד הזה

הַצְהָרַת נֶאֱמָנוּת אִישִׁית עַל כַּשְׁרוּת

בכל הטיולים והמפגשים האוכל כשר, תוך הקפדה על כל תחומי הכשרות בהתייעצות עם רב:
האוכל טבעוני – ללא ביצים, בשר, דגים ומוצרי חלב. הירקות והפירות ניקנו בחנות ירקות כשרה ללא חשש תרומות ומעשרות. אני קונה קמח מנופה או מנפה בעצמי בנפה דקה או טוחנת את הקמח מהחיטה בשלמותה במטחנה ביתית. אני מקפידה על הפרשת חלה. הכלים עברו טבילת כלים כדין. הירוקים (חסה, פטרוזליה, כוסברה) שטופים ומנוקים היטב. אם עולה צורך אוכל לקנות ירוקים בכשרות מהדרין.
 
כללים אלה נשמרים בהקפדה באחריותי האישית,
אסתר (קיקה) כהנא

וִיהִי מָה הוּא עֵסֶק טִבְעוֹנִי

אבל לא רק טבעוני – גם ביתי, טרי, מושקע וכשר.
לחם שאור ביתי לימי הטיול הראשונים (ולחם פרוס הכי טוב שיש באזור שנטייל בו…). ממרח קישואים-קשיו, פסטו ביתי ולבנה מחלב סויה. ממרח שקדים, ריבה, חמאת בוטנים, חלווה ולפעמים ממרח שוקולד צ׳וקטה טבעוני וממרח לוטוס, עוגיות שוקולד-צ׳יפ ביתיות לימים הראשונים. תבשילי פויקה מגוונים: מקארי אדום ברוטב קוקוס ומרק קוסקוס ירקות ועד המצאות השף. בירה ויין אדום/לבן בארוחת ערב. כל ארוחה מלווה בסלט ירקות, טחינה וממרחים טריים שהוכנו בבית מראש או על המדורה. פירות יבשים ופירות העונה בין לבין. בבוקר: דייסת קוואקר עם תוספות, לחם וממרחים. קפה מקינטה, קפה שחור ותה צמחים.
 
אם יש בקשות מיוחדות או מגבלות כמו רגישות לגלוטן – יידעו אותי מראש ואתארגן בהתאם.

הָאֲתָר בַּהֲרָצָה!!!

מוזמנים לטייל באתר החדש והחתיך שלנו. אם אתם מגלים טעות או שיש לכם הצעות ייעול – שלחו לי מייל או וואטסאפ – זה ממש יעזור לדייק את האתר ולעשות אותו נוח ויעיל.

אבל תכלס, עזבו אתכם ממסכים,
בואו ניפגש בחוץ!!!