Throughout my childhood my parents took us to Sinai twice‭ ‬a year on Sukkot and Passover‭, ‬for three-week camping‭ ‬trips‭, ‬in tents by the beach‭. ‬These are my most‭ ‬beautiful memories from my childhood‭. ‬That’s where it all‭ ‬began‭.‬

Hi

My name is Kika Kahana‭. ‬I am 56‭ ‬years‭ ‬old‭, ‬have been married to Ofer for 32‭ ‬years‭, ‬mother‭ ‬of two biological daughters and one foster daughter‭. ‬We live‭ ‬in Pardess Hanna‭, ‬a small town just east of Caesarea‭.‬

Throughout my childhood my parents took us to Sinai twice‭ ‬a year on Sukkot and Passover‭, ‬for three-week camping‭ ‬trips‭, ‬in tents by the beach‭. ‬These are my most‭ ‬beautiful memories from my childhood‭. ‬That’s where it all‭ ‬began‭.‬

After serving as an officer in the army‭, ‬I worked as a Community Worker in the‭ ‬“Hanoar Haoved‭ ‬ve Halomed”‭ (‬Youth Movement‭) ‬and as a tour guide in‭ ‬the Society for the Protection of Nature in Israel‭. ‬When‭ ‬I had saved enough money I left to travel the‭ ‬world‭. ‬I climbed to Everest Base Camp and spent a‭ ‬great deal of time travelling around the Far East‭. ‬When‭ ‬I returned to Israel I studied for an undergraduate degree‭ ‬in Archeology and a Master’s degree in Criminology‭, ‬worked as a counsellor for youth with emotional‭ ‬problems and later as Deputy Director in a home for‭ ‬girls in distress in Jerusalem‭. ‬

At one point Ofer’s‭ ‬work took us to Paris where we remained for a‭ ‬period of 3‭ ‬years‭. ‬We really enjoyed our time there‭ ‬and I took many opportunities to walk the length and‭ ‬breadth of Paris and other parts of France‭. ‬After three‭ ‬years it was time to go home‭. ‬We realized that‭ ‬as our parents had come from Europe to Israel just‭ ‬one generation previously‭, ‬it seemed only right to choose to‭ ‬return to Israel‭, ‬having enjoyed the experience of spending time‭ ‬in Europe‭. ‬

When we returned I had planned to take‭ ‬up my previous work with girls in distress‭, ‬but my‭ ‬daughter’s kindergarten teacher offered me a partnership to work‭ ‬with her and assist in the day to day running‭ ‬of her kindergarten‭, ‬called‭ ‬“Olam Katan”‭ (‬Small World‭). ‬I did‭ ‬this for 13‭ ‬years and recently retired‭.‬

I learned a‭ ‬great deal from my work partner who also became a‭ ‬close friend‭.  ‬I also found my time with the children‭ ‬extremely rewarding‭. ‬Throughout these 13‭ ‬years I counselled and mentored‭ ‬both children and their parents dealing with everyday challenges‭.‬

Throughout‭ ‬my working life I spent‭ a great deal of my‭ ‬spare time hiking in the countryside‭, ‬that’s what I‭ ‬love most‭. ‬I’m the happiest and most fulfilled when‭ ‬I’m outside‭. ‬

When we returned to Israel I took‭ ‬the opportunity to go camping with friends‭, ‬and so we‭ ‬began organizing regular camping weeks during various holidays‭. ‬It gave‭ ‬me a taste of what I used to love so‭ ‬much during my childhood‭.‬

My friends and I hike regularly‭ ‬in any weather‭. ‬We rambled‭ ‬across the Golan Heights‭, ‬we’ve done the famous Israel‭ ‬Trail‭, ‬we walked from near‭ ‬the Mediterranean to Jerusalem and took up various other great‭ ‬routes‭. ‬Family and‭ ‬friends are laughing at me that I will meet myself‭ ‬on the Israel National Trail because I am doing both‭ ‬directions simultaneously‮…‬

Having now turned this into‭ ‬a business‭, ‬there is nothing like working at something about‭ ‬which you are passionate‭. ‬There is a saying‭ – ‬“If you‭ ‬work at something you love‭, ‬you will never have to work another day in your life”‭.‬

Share this page

Share this page

הַצְהָרַת נֶאֱמָנוּת אִישִׁית עַל כַּשְׁרוּת

בכל הטיולים והמפגשים האוכל כשר, תוך הקפדה על כל תחומי הכשרות בהתייעצות עם רב:
האוכל טבעוני – ללא ביצים, בשר, דגים ומוצרי חלב. הירקות והפירות ניקנו בחנות ירקות כשרה ללא חשש תרומות ומעשרות. אני קונה קמח מנופה או מנפה בעצמי בנפה דקה או טוחנת את הקמח מהחיטה בשלמותה במטחנה ביתית. אני מקפידה על הפרשת חלה. הכלים עברו טבילת כלים כדין. הירוקים (חסה, פטרוזליה, כוסברה) שטופים ומנוקים היטב. אם עולה צורך אוכל לקנות ירוקים בכשרות מהדרין.
 
כללים אלה נשמרים בהקפדה באחריותי האישית,
אסתר (קיקה) כהנא

וִיהִי מָה הוּא עֵסֶק טִבְעוֹנִי

אבל לא רק טבעוני – גם ביתי, טרי, מושקע וכשר.
לחם שאור ביתי לימי הטיול הראשונים (ולחם פרוס הכי טוב שיש באזור שנטייל בו…). ממרח קישואים-קשיו, פסטו ביתי ולבנה מחלב סויה. ממרח שקדים, ריבה, חמאת בוטנים, חלווה ולפעמים ממרח שוקולד צ׳וקטה טבעוני וממרח לוטוס, עוגיות שוקולד-צ׳יפ ביתיות לימים הראשונים. תבשילי פויקה מגוונים: מקארי אדום ברוטב קוקוס ומרק קוסקוס ירקות ועד המצאות השף. בירה ויין אדום/לבן בארוחת ערב. כל ארוחה מלווה בסלט ירקות, טחינה וממרחים טריים שהוכנו בבית מראש או על המדורה. פירות יבשים ופירות העונה בין לבין. בבוקר: דייסת קוואקר עם תוספות, לחם וממרחים. קפה מקינטה, קפה שחור ותה צמחים.
 
אם יש בקשות מיוחדות או מגבלות כמו רגישות לגלוטן – יידעו אותי מראש ואתארגן בהתאם.

הָאֲתָר בַּהֲרָצָה!!!

מוזמנים לטייל באתר החדש והחתיך שלנו. אם אתם מגלים טעות או שיש לכם הצעות ייעול – שלחו לי מייל או וואטסאפ – זה ממש יעזור לדייק את האתר ולעשות אותו נוח ויעיל.

אבל תכלס, עזבו אתכם ממסכים,
בואו ניפגש בחוץ!!!