כשר טבעוני

מַתְכּוֹנִים

צילום: אסתר כהנא

נָסוּ אֶת זֶה בַּבַּיִת

אין כמעט טיול עם ארוחה שבו לא מבקשים ממני את המתכון של ממרח הקישואים, הלבנה הטבעונית, הפסטו. תמיד מתפתחת שיחת מטבח שכזו בה אני מספרת איך מכינים או שולחת בווסטאפ. אין אצלי סודות את רוב המתכונים שאני מכינה בטיולים למדתי מרבקה זאבי לכמן בגן 'עולם קטן'. אז עכשיו כל המתכונים האהובים והבאמת פשוטים פה לרשותכם ולשימושכם מתי שמתחשק.

הכנתם? ספרו ושלחו לי תמונה בפייסבוק או תייגו באינסטגרם kika_kahana#

קראו עוד על הבישולים שלי בפוסט ״באיייזה מסעדה?!?!?״
והנה גם לינק להורדת קובץ מתכונים הכולל גם הכנת אורז וקינואה, שווארמה טבעונית, מוסקה, שניצלים ועוד כל מיני כאלו…(הכי טוב להדפיס על נייר בגודל A5, לעשות שני חורים ולשים בקלסר…)

לחיי הבישול הפשוט!

צילום: בלה שחר

מִמְרַח קִשּׁוּאִים

חומרים והכנה

מטגנים בשמן זית על מחבת (עדיף מברזל יצוק):
2 בצלים חתוכים גס
6 קישואים חתוכים גס
2 כוסות של קשיו לא קלוי
מלח ים
פלפל גרוס

מטגנים עד השחמה (ממש השחמה!!!). אפשר לטחון במג'ימיקס לממרח ואפשר לאכול ככה.

צילום: אלה פאוסט

פֶּסְטוֹ

חומרים
2 חבילות בזיליקום
חבילת פטרוזיליה
שני חופנים אגוזי מלך
שמן זית
כפית מלח גס

אופן ההכנה
שמים במעבד מזון בזיליקום ופטרוזיליה בלי הגבעולים העבים, אגוזי מלך ומלח.
טוחנים, ותוך כדי מוספים שמן זית עד שמגיע למרקם הנכון.

לַבָּנֶה

חומרים
2 חלב סויה alpro ללא סוכר
מיץ משלושה לימונים
שן שום
1/3 כוס שמן זית
מלח
חלב אורז

אופן ההכנה
מרתיחים בסיר חלב סויה (שימו לב, זה גולש כמו חלב…)
כשרותח מכבים את האש ושופכים פנימה, תוך כדי ערבוב במזלג, חצי מכמות מיץ הלימון.
החלב אמור להתקרש ולהיפרד מהמים שהופכים צהבהבים.
נותנים לזה להתקרר חצי שעה, שופכים לתוך בד ומסובבים את הבד כדי לסחוט את הנוזלים, עד שמתקבלת גבינה יבשה יחסית.

מניחים את הגבינה במעבד מזון, מוסיפים שן שום, שמן זית, מלח ואת שאר מיץ הלימון ומפעילים.
עוצרים, טועמים ומתקנים טיבול לפי הטעם – אם צריך מוסיפים עוד שמן זית, מלח, לימון.

כדי להגיע לרמת הסמיכות הרצויה אפשר להוסיף, תוך כדי הפעלת מעבד המזון, מעט חלב אורז, זה מוסיף גם קצת מתיקות.

למי שאוהב – אפשר להוסיף חצי צרור שמיר – ממש טעים גם.

פָאבַה

מה שהיוונים מלהקים בתפקיד החומוס

חומרים
500 גר׳ אפונה צהובה חצויה
3 בצלים סגולים קצוצים
3 שני שום קצוצות
1 ליטר מים רותחים
מיץ משני לימונים
שליש כוס שמן זית
טימין
מלח פלפל

אופן ההכנה

לשטוף את האפונה עם הרבה מים
לטגן את הבצל, השום והטימין בסיר בינוני
כשהבצל מתקרמל להוסיף אפונה, לערבב קצת ולהוסיף מים רותחים, שמן זית, מלח ופלפל
לבשל על אש קטנה, 40-50 דקות בלי מכסה, עד שהאפונה מתעבה ומתרככת וכמעט שאין מים (אבל שלא ידבק או יישרף)
לשים הכל במעבד מזון, להוסיף חצי ממיץ הלימון ולטחון עד שזה מקבל מרקם של פירה.
להגיש חם עם שמן זית ובצל חי קצוץ וברגע האחרון להוסיף מלמעלה עוד לימון, לפי הטעם.
במסעדה ביוון הטבחית-מלצרית-בעלת המסעדה סחטה חצאי לימון עם מזלג מעל הצלחת שלנו.

ממרח לימון כבוש

מִמְרַח לִימוֹן כָּבוּשׁ

8 לימונים חתוכים עם קליפה לא עבה (אפשר להוציא חרצנים או לא)

2 כפיות פפריקה מתוקה
1 כף מלח
מלא שמן זית (כמו שהסבתא היוונייה של קיקה הייתה שמה..)

אופן ההכנה

מורידים ללימונים את הקצוות (מפחית מרירות) ושמים במג'ימיקס עם יתר החומרים.
נותנים כמה פולסים.
מכניסים לצנצנת מעוקרת או לצנצנת שיצאה מהמדיח.
מכסים מעל בשכבה נוספת של שמן זית.

מניחים ל- 3 ימים מחוץ למקרר.

מָרָק קוּסְקוּס

חומרים
4 תפוחי אדמה
חצי קילו דלעת
3 גזרים
3 קישואים
3 בצלים
1 שורש פטרוזיליה
1 שורש סלרי
1 כרובית
קופסא של חומוס שלם מבושל
שקית קוסוקוס

מלח פלפל
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית בהרט

אופן ההכנה
קוצצים בצל אחד ומטגנים בסיר גדול בשמן זית.
מוסיפים לטיגון את השורשים קצוצים דק.
מוסיפים את התבלינים.
מוספים את כל השאר חתוך יחסית גדול.
מוסיפים מים, כ-10 ס״מ מעל הכל ומבשלים עד שתפוחי האדמה רכים.

במקביל שמים בקוסקוס שמן זית ומלח ומערבבים טוב כשיבש
מוסיפים מים רותחים עד כס״מ מעל הקוסקוס, מערבבים ומכסים.
הקוסקוס מוכן לאכילה תוך חמש דקות.

תַּבְשִׁיל קָארִי אָדוֹם

החומרים
3 בצלים
שורש סלרי
שורש פטרוזיליה
ירקות מה שיש: ת״א, דלורית, בטטה, פטריות, כרובית, קישואים…
קופסה של עגבנויות מרוסקות
חלב קוקוס גדול
250 גר׳ עדשים כתומות
כ-5 כפות ממרח קארי אדום (יש בסופר)
מלח פלפל

אופן ההכנה
לקצוץ בצלים ושורשים ולטגן 5 דקות בסיר גדול עם מעט שמן
להוסיף ירקות חתוכים לקוביות גדולות, מרוסקות, קוקוס, עדשים, מלח פלפל וממרח קארי

להוסיף מים עד גובה 3 ס״מ מעל הירקות ולבשל עד שהירקות רכים
אפשר להוריד להוסיף ממרח קארי לפי מידת החריפות הרצויה..

צילום: אלה פאוסט

עוּגִיּוֹת שׁוֹקוֹלָד צִ'יפּ

החומרים
2 כוסות קמח לבן
1 כפית אבקת אפיה
3/4 כפית אבקת סודה
קורט מלח
300 גר׳ שוקולד צ׳יפס (או שוקולד מריר חתוך לקוביות)
1 כוס סוכר חום
1/2 כוס שמן קנולה
1/4 כוס מים
2 כפיות תמצית וניל

אופן ההכנה
לערבב את כל היבשים
להקציף במיקסר 2-3 דקות את הרטובים
לערבב יבשים ורטובים ערבוב עדין ואיטי
להניח עם כפית על נייר אפיה
בתנור בחום 180 מעלות ל–11-12 דקות

הַקְּרֶקֶרִים שֶׁל שִׁירִי

החומרים
כוס קמח כוסמין
כוס קוואקר דק
3/4 כוס גרעיני דלעת וחמניה
1/2 כוס שומשום מלא (אפשר גם רגיל)
1/3 כוס פשתן
2 כפיות זעתר
כפית מלח
2 כפות שמן זית
1/2 ליטר מים

אופן ההכנה
להשטיח בשתי תבניות גדולות של תנור מכוסות בנייר אפיה
לאפות 12 דקות בחום של 160 מעלות
להוציא ולחתוך למלבנים בגלגלת או בסכין
להחזיר לתנור לעוד 25 דקות
קצת אחרי שמוציאים מהתנור – להפריד את החיתוך

כל המתכונים האהובים והבאמת פשוטים פה לרשותכם ולשימושכם מתי שמתחשק